Onze eigen kleine grote vijgenboom

In onze tuin staat een behoorlijk grote vijgenboom. Althans ik denk dat hij voor Nederlandse begrippen groot is. In Zuid-Europese landen worden ze zonder twijfel veel groter, maar ik ben toch best trots op onze boom. Mijn man houdt van tuinieren en dan vooral van het opkweken van planten en bomen. Onze kleine grote vijgenboom hebben we een aantal jaren geleden gekocht bij een tuincentrum. Het was toen nog maar een heel klein plantje, meer een stokje eigenlijk. Maar dankzij de liefdevolle aandacht van mijn man is hij uitgegroeid tot een behoorlijk grote vijgenboom.

Verse vijgen

Elk jaar komen er van die mooie paarskleurige vijgen aan. Je kunt ze gewoon vers eten net als ander fruit uit de tuin. Ze hebben een zoete aromatische smaak en als ze heel vers zijn kun je ze met schil en al opeten. Maar je kunt ze ook in een salade verwerken of, zoals wij meestal doen, er jam van maken. Jam maken is trouwens helemaal niet moeilijk. Het kost alleen wat tijd en je krijgt er een vieze keuken van, maar als je eenmaal de potjes gevuld hebt kun je deze heel lang bewaren. Op die manier heb je ook in de winter nog plezier van je vijgenboom! De laatste oogst van ons leverde 5 potjes op.

Nieuwe aanwinst voor in je tuin?

Mocht je nu zelf op zoek zijn naar een leuke originele boom of struik voor in je tuin dan zou ik je zeker zo’n mooie grote vijgenboom aanraden. Wel moet je hem dan op een zonnige plek neerzetten. Het blijft natuurlijk een exoot, die houdt van een lekker warme temperatuur en veel zonlicht. Dan krijg je namelijk ook de lekkerste vijgen! Die van ons staat nu helaas in de schaduw van een uit de kluiten gegroeide appelboom. Dat merken we aan de vijgen die er nu aan komen, deze worden minder groot en zijn minder snel rijp dan de vijgen in voorgaande jaren. We overwegen nu om de boom te verplaatsen naar een andere plek.