Hoe moet je LED lampen monteren

Stappenplan LED lampen monteren

Wil je LED lampen monteren in jouw woning? Dat is heel verstandig, want LED verlichting is zeer duurzame verlichting. Je bespaart er flink mee op de energierekening. En met LED dimmers kun je ook nog eens heel eenvoudig de juiste sfeer in huis bepalen. Maar het is wel handig dat je weet hoe je LED lampen moet monteren. Hier is kennis over licht en techniek voor nodig. Of dit stappenplan!

1. Schakel de stroom uit

Als je met elektriciteit werkt, is het verstandig om altijd vooraf de stroom uit te schakelen. Doe je dit niet, dan kunnen er vervelende ongelukjes ontstaan tijdens het monteren. Je schakelt de stroom uit in de meterkast. Doe dit ook bij LED dimmers monteren.

2. Bepaal welke LED verlichting je aansluit

Vervolgens is het handig om te weten welke LED lampen je wilt monteren. Stroomgestuurde LED lampen of spanningsgestuurde LED lampen. Kijk ook wat het vermogen van de LED lampen is. En natuurlijk hoeveel LED lampen je op wilt hangen. Aan de hand hiervan kun je bepalen of er een LED driver nodig is.

3. Bepaal de schakeling

Ook moet je weten hoe de LED lampen geschakeld moeten worden. Middels een LED serieschakeling of een LED parallelschakeling. Als je dit weet, kun je de LED lampen gaan aansluiten.

4. LED dimmers monteren

Zodra de verlichting gemonteerd is, kun je de LED dimmers monteren en aansluiten. De dimmer sluit je aan met twee draden. De eerste draad is de bruine stroomdraad die de stroom doorgeeft naar de lamp. De tweede draad is de zwarte schakeldraad waar continu stroom op staat. Dit is de aanvoer van stroom naar de LED dimmer. Als de draden zijn vastgezet, kun je de dimmer terugplaatsen in de inbouwdoos in de muur. Schakel nu de stroom weer in om te controleren of alles goed is aangesloten. Als dat het geval is, kun je de lichtsterkte van de dimmer instellen en genieten van jouw nieuwe prachtige LED lampen. Wil je meer lezen over verlichting? Klik dan hier.