Waarom is een gerecycled tuintafel van teakhout zo populair?

Eiken panelen op maat

Steeds vaker zie je dat een tuintafel van teakhout van gerecycled materiaal is gemaakt en dat dit steeds populairder wordt. Waarom is dit het geval? In deze blog kun je meer lezen over gerecycled teak en teak meubels.

Teak is duurzaam

Teak is een hardhout soort uit Zuid-Oost Azië. Het is buitengewoon duurzaam. Teak is hard hout, is een beetje vettig en heeft van nature waterafstotende eigenschappen. Dit maakt een tuinmeubel van teak bestand tegen elk weertype. Vergeleken met andere houtsoorten droogt teak buiten niet snel uit en kun je je tuinmeubel van teakhout eigenlijk het hele jaar buiten laten staan. Teak is bestand tegen elk weer: of het nu regent, hagelt of als de felle zon schijnt. Voor veel mensen is het daarom ook een logische keuze om te kiezen voor een tuinmeubel van teakhout, omdat je dan gegarandeerd bent van een tuinmeubel die lang meegaat. Onbehandelde teak begint te vergrijzen wanneer het buiten staat. Hierdoor krijgt je tuin een stijlvolle uitstraling!

Waarom zou je kiezen voor gerecycled teak?

Veel meubeldesigners maken gebruik van gerecycled teakhout. Teak wordt steeds zeldzamer waardoor men naar andere opties zoekt om aan teak te komen. Vandaar dat men heeft bedacht om teakhout her te gebruiken. Veel teakhout komt van oude gebouwen die leegstaan, rijstbakken en spoorwegen. Dit hout wordt verzameld op Java waarna de locals het verkopen aan fabrieken.

Gerecycled tuinmeubel van teakhout

Elk tuinmeubel van teakhout is uniek, zowel de kleur, nerf als structuur. Imperfecties in het hout zoals kleine gaatjes, scheurtjes en oneffenheden maken het hout uniek en geven aan dat je te maken hebt met echt hout. Je kunt het eigenlijk zien als een handtekening van de natuur. Hierdoor krijgt elk hout een doorleefd en karakteristiek uiterlijk wat het zo uniek en speciaal maakt. Soms gebruikt men opvulstukjes voor het maken van een grote plank, bijvoorbeeld wanneer er een stuk hout mist of een knoest in de weg zat. Dit gat wordt dan opgevuld met lijm, waardoor er een doorleefd uiterlijk gecreëerd wordt. Net als bij andere houtsoorten kan er verkleuring ontstaan. Teakhout wordt na verloop van tijd zilvergrijs door het weer.

Gaat teak korter mee doordat het hout werkt?

Teak is en blijft een natuurproduct dat blijft leven. Als teak buiten komt te staan, dan gaat het hout werken. Het zal meegaan veren met de weersomstandigheden, zoals wisselingen in luchtvochtigheid en temperatuurswisselingen. Hierdoor ontstaan er scheuren, kieren en barsten in een tuinmeubel van teakhout. Dit is een mooie eigenschap van teakhout, want het leidt haar eigen leven en krimpt of zet uit. Dit proces betekent niet dat het teak korter meegaat, het zorgt er alleen maar voor dat je meubels er stoer uitzien! Ontstane scheuren hoeven niet opgevuld te worden; teak blijft sterk.