Rugslaper, buikslaper of zijslaper? Zorg voor een goed bed

beste matras

Last van een slechte nachtrust? Iedereen kent de frustratie van slecht slapen, terwijl je wel doodmoe bent. De volgende dag zie je met chagrijn tegemoet omdat je dan nooit helemaal fit opstaat om aan de nieuwe dag te beginnen. Als dit een incident is, mag je deze tekst overslaan. Heb je er vaker last van dan moet je weten dat je beter kunt ingrijpen. Want dagelijks vermoeid opstaan met een slecht humeur is fnuikend voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot depressie, vergeetachtigheid, gewichtstoename. Ook lichamelijk kunnen er hartklachten en hoge bloeddruk ontstaan. Goed om een analyse van je slaapgewoonten te maken. 

Tips voor een fijne nachtrust

Ga ontspannen de nacht in. Vermijd stress is een algemene maar bruikbare tip en is voor iedereen verschillend. Blijf weg bij blauw licht in de uren voordat je gaat slapen. Geen tv op je kamer en de telefoon uit. Maak liever een ontspannen avondwandeling, lees een boek of klets nog wat met je huisgenoten. Een warm bed in een koele kamer helpt enorm. Zorg dat je hem kunt verduisteren en dat het er stil is. Geen rommelige kamer, maar overzichtelijk en sfeervol ingericht zodat je je daar prettig voelt. Een goed bed waarop je lichaam maximaal uitrust is cruciaal. Met een goed waterbed zorg je ervoor dat je lijf minimaal drukpunten ervaart. Zij zorgen er voor dat spieren en gewrichten pijnlijk worden waardoor je wakker wordt. Zo kom je niet gemakkelijk in je allerdiepste slaap waarvan je geestelijk en lichamelijk het best uit rust. Voorkomen van (rug)klachten is beter dan genezen.

Slaaphouding doet ertoe

Op de één of andere manier hebben we allemaal een favoriete slaaphouding. Je slaapt daarmee het snelste in. Voor de één is dat op de rug, de ander ligt liever op de zij of op de buik. De wervelkolom mag niet al te scheef liggen. Een matras dat een beetje, maar niet teveel meebeweegt is het beste. In een Waterbedden winkel geven ze persoonlijk en deskundig advies. Zowel de rugligging als de zijligging is een goede slaaphouding als je rugklachten dreigt te ontwikkelen. De meest comfortabele slaaphouding krijg je als je ruggenwervels in de meest natuurlijke vorm liggen. Een lichte S-vorm. Lage rugpijn en een slechte slaaphouding gaan vaak gelijk op. Voorkom dat er een vicieuze cirkel van rugpijn en slecht slapen ontstaat. Want die is moeilijk te doorbreken.