Raamkozijnen

hordeur kopen

Ben jij momenteel bezig met een verbouwing in het huis? Of ben je de trotse eigenaar van een nieuwbouw woning? Dan mogen mooie en goede raamkozijnen uiteraard niet ontbreken. Ze bepalen namelijk de sfeer in jouw huis. Moet jij de oude nog vervangen? Of je ze nog kopen? Lees dan gauw verder. 

Raamkozijnen kopen

In je leven hoef je waarschijnlijk maar één keer raamkozijnen te kopen. Ze gaan immers tientallen jaren mee. Daarom is het belangrijk hierin te investeren. Het is goed om bij de aanschaf rekening te houden met verschillende zaken. We nemen een paar voorbeelden met je door! Allereerst is het belangrijk om je in te lezen. Vooral omdat het niet een product is waar je dagelijks over nadenkt of mee te maken hebt. Informeer je over dit product, de modellen, stijl en functies. Stel vervolgens ook een wensenlijst samen. Wat voor materiaal? Wil je ook boven- of zijlicht? Hoe zit het met onderhoud? Bepaal hier gelijk ook je budget. Zo heb je een duidelijk overzicht van je wensen en wat mogelijk is. Hiermee voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. 

Vervolgens is het belangrijk om te kijken bij wie je je raamkozijnen koopt. Het aanbod is erg divers en groot op de markt. Je hebt vakbedrijven die al jarenlang in de business zitten, maar er zijn ook zeker individuen die hun diensten aanbieden. Je wilt natuurlijk iemand hebben die verstand heeft van zaken en waar je geen financieel risico loopt. Weet met wie je zaken doet! De volgende tip is om altijd een schriftelijke offerte én schriftelijke bevestiging over de afspraken te laten maken. Zo heb je de tekeningen en afspraken over levertijd, montage en aanbetaling altijd op papier staan. Tot slot krijg je het allerleukste gedeelte: de levering en montage. Let er hierbij op dat je bij de montage bent om te beoordelen of het naar wens is. 

Raamkozijnen vervangen: do-it-yourself

Neem jij liever het heft in eigen handen? Heb jij je kozijnen al gekocht, maar wil je ze zelf vervangen? Dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Hieronder een stappenplan!

  1. Maak de werkruimte vrij. Zorg ervoor dat de gordijnen en gordijnrails weg zijn. Mocht er bijvoorbeeld een bank bij een draai kiep raam staan, dek deze af met een zeil. 
  2. Begin nu met de sloop van het oude kozijn. Verwijder de bewegende delen, het vaste deel en het glas. Dit laatste kun je doen door middel van een zuignap. Zaag de stijlen en dorpels van het oude kozijn door. 
  3. Ruim de oude onderdelen op. 
  4. Nu tref je de voorbereidingen voor het nieuwe exemplaar: schroef de stripanker in de sponning en plak de compressieband tussen het kozijn en metselwerk op het kozijn voor de afdichting. 
  5. Plaats het kozijn zodat het naar alle kanten ongeveer is uitgelijnd. Het moet ook waterpas zijn. Boor dan de pluggaten en zet de stripankers erin om het kozijn te verankeren. 
  6. Spuit de ruimte tussen het kozijn en metselwerk vol met pur. Als dit schuim droog is, kun je het eraf snijden. Ook timmer je de kozijnen aan de binnenkant af. En je raamkozijnen zijn vervangen!

Meer informatie? Kijk op MeneerKozijn.nl.