Een mooie tuin aanleggen met veel schaduw

De achtertuin of voortuin wordt de laatste jaren door steeds meer mensen gezien als een soort verlengstuk van hun woning. En daarom is het belangrijk om je tuin goed en efficiënt in te richten, zodat je als je in de tuin zit gegarandeerd bent van comfort en gemak. Vooral schaduw is in een tuin cruciaal, zeker nu de zomers de laatste jaren steeds meer tropische en benauwde dagen lijken te krijgen. Zorg daarom voor een schaduwrijke tuin met een overkapt tuinterras, schaduwgras graszoden en eventueel struiken en kleine bomen om meer schaduw te creëren. Hoe je het inrichten van een mooie, stijlvolle tuin met veel schaduwrijke ruimte aanpakt? Dat kun je in dit artikel lezen! Met de onderstaande tips geniet je straks nog meer als je lekker in de tuin zit!

Kies voor schaduwgras om een lelijk gazon te voorkomen

Een eerste flinke stap in de richting van een schaduwrijke tuin, is het gebruik van schaduwgras graszoden. Dit zijn graszoden die goed tegen zonlicht kunnen, omdat ze een groot herstellend vermogen hebben dat gewoon gras niet heeft. Veel tuinen in Nederland liggen helaas gedeeltelijk, of vaker nog: grotendeels of volledig, in de zon. Hierdoor ontstaan er naast kleurverschillen in het gras op langere termijn ook kale plekken. En dat is natuurlijk iets wat je niet wilt meemaken als je een mooi gazon hebt aangelegd. Gras moet er strak uitzien, eenkleurig zijn en zeker geen kale plekken vertonen. Als je gras gaat kopen, zorg er dan ook voor dat de grasmatten of het zaad gras dat je aanschaft goed bestand is tegen zonlicht. Dan weet je in elk geval zeker dat je niet te maken krijgt met grassprieten die verkleuren, lelijk worden of afsterven.

Zo creëer je extra schaduw in jouw tuin

Naast een weloverwogen keuze voor een vitale en sterke soort gras, zijn er nog andere manieren om jouw gazon mooi groen en fris te houden. Een terrasoverkapping is een van de methoden om dit te bereiken. Hierdoor kun je (een deel van je) gazon beschermen tegen zonlicht, zodat jouw grasmat groener blijft en minder onderhoud nodig heeft.

Meer struiken en bomen planten? Een slimme zet!

Een goede tactiek voor groener gas is ten slotte het planten van bomen en hogere struiken, die het zonlicht tegenhouden. Door hier op in te zetten, zorg je ervoor dat je gazon groener en vitaler blijft. Een goede zet dus! Succes en geniet van een grasmat die het hele jaar door groen is en een vrolijke en vitale uitstraling heeft.

Overweeg om een wat hogere schutting om je tuin heen te zetten

Houd je van privacy, maar ook van een gazon dat mooi groen blijft en er het hele jaar tegenaan kan? Dan kun je ook overwegen om een stijlvolle hoge schutting rond je tuin te plaatsen. Een van de grootste voordelen van schuttingen is dat ze zorgen voor extra privacy. Daarnaast maken ze je tuin en woning veiliger. Als je kleine kinderen hebt, kunnen ze niet zomaar de straat oprennen of weglopen en uiteindelijk verdwalen. Maar dat is niet het enige: schuttingen zorgen ook voor extra privacy, zodat je voortaan weer lekker privé in de tuin kunt zonnen bij mooi weer. En dan zonder dat je buren zien dat je topless of halfnaakt in de tuin ligt om mooi bruin te worden. En ten slotte is het natuurlijk zo dat schuttingen helpen om zonlicht tegen te houden. Dat is belangrijk om jouw fraaie en strak ogende gazon mooi groen te houden. Zo voorkom je dat je gras onnodig bruin en lelijk wordt. Want wie heeft er nu behoefte aan een grasmat met lelijke bruine of zelfs kale plekken? Natuurlijk: niemand!