5 redenen waarom kinderen buiten moeten spelen

Om de kans op de toekomstige gezondheid en het succes van je kind te verbeteren, is er iets dat heel belangrijk is om hem te laten doen. Zorg ervoor dat hij veel tijd doorbrengt met buitenspelen. Een speeltoestel is daar uitermate geschikt voor. De kindertijd van een oudere generatie verschilt altijd wel van die van een jongere generatie. Maar een van de meest grote contrasten is de mate waarin er tegenwoordig binnenshuis en buitenshuis wordt doorgebracht. Daar zijn veel redenen voor, waaronder de duidelijke toename van de tijd die met elektronische apparaten wordt doorgebracht. Maar ook de nadruk op geplande activiteiten en prestaties, bezorgdheid over blootstelling aan de zon – en, voor veel gezinnen, het gebrek aan veilige plekken om buiten te spelen. Toch betekent buiten spelen heel wat meer dan veel speelplezier.

1. Blootstelling aan de zon

Ja, blootstelling aan de zon – vooral zonnebrand – kan het risico op huidkanker verhogen. Maar het ons lichaam heeft ook zon nodig. We hebben blootstelling aan de zon nodig om vitamine D aan te maken. Dat is een vitamine die een cruciale rol speelt in veel lichaamsprocessen. Van botontwikkeling tot ons immuunsysteem. Blootstelling aan de zon speelt ook op andere manieren een rol in ons immuunsysteem, evenals in een gezonde slaap – en in ons humeur. Ons lichaam werkt het beste als het elke dag wat zon krijgt. En waar en hoe kan dat beter dan al spelend op de glijbaan, schommel of zandbak?

2. Bewegen is gezond

Kinderen moeten elke dag een uur actief zijn, en buiten spelen is een manier om dat te bereiken. Ze kunnen zeker binnenshuis bewegen, maar ze naar buiten sturen – vooral met een bal of een fiets – stimuleert actief spelen, wat echt de beste oefening voor kinderen is.

3. Verbeelding gebruiken

Cruciaal voor ons succes zijn vaardigheden die ons helpen te plannen, prioriteiten te stellen, problemen op te lossen, te onderhandelen en te multitasken. Creativiteit valt hier ook onder, en het gebruiken van onze verbeelding om problemen op te lossen en onszelf te vermaken. Dit zijn vaardigheden die moeten worden geleerd en geoefend. Om dit te doen hebben kinderen ongestructureerde tijd nodig. Ze hebben tijd alleen en met andere kinderen nodig, en ze moeten de kans krijgen om hun eigen spelletjes te bedenken, dingen uit te zoeken en zichzelf te vermaken. Buiten spelen geeft hen de kans om deze belangrijke levensvaardigheden te oefenen.

4. Risico’s nemen

Kinderen moeten risico’s (durven) nemen. Als ouders maken we ons daar natuurlijk zorgen over. We willen dat onze kinderen veilig zijn. Maar als we ze in een luchtbel houden en ze nooit risico’s laten nemen, weten ze niet wat ze kunnen. Maar ontwikkelen ze misschien niet het vertrouwen en de moed om de onvermijdelijke risico’s van het leven aan te gaan. Ja, je kunt een arm breken door in een boom te klimmen. Maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. Dit soort jong geleerde lessen zijn erg belangrijk.

5. Socialisatie

Door buiten te spelen leren kinderen hoe ze moeten samenwerken. Gaat het speelkameraadje als eerste van de glijbaan of toch jouw kind? Ze moeten leren vrienden te maken, te delen en samen te werken. Als ze alleen in zeer gestructureerde verbanden met elkaar omgaan, zoals op school of in sportteams, zullen ze – kunnen ze – niet alles leren wat ze moeten weten.