WOZ waarde Eindhoven, bezwaar gratis indienen

De WOZ waarde Eindhoven zal komend jaar weer stijgen omdat woningen in heel Nederland duurder zijn geworden. Als de WOZ waarde stijgt, betekent dit dat ook de marktwaarde van je woning gestegen is. Maar wat is WOZ waarde? WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is de waarde van een woning in Eindhoven en die wordt elk jaar in januari door de gemeente Eindhoven bepaald. De WOZ-waarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en heffingen. De gemeente Eindhoven bepaald de waarde door woningen te taxeren en deze taxatiegegevens ook te gebruiken voor vergelijkbare woningen. Daarbij wordt ook gekeken naar gegevens over het perceel en het pand zelf en naar panden in de omgeving die rond de waardepeildatum verkocht zijn. De waardepeildatum is altijd 1 januari van het vorige jaar. Voor de WOZ waarde 2022 is dat 1 januari 2021.

Waar wordt de WOZ waarde Eindhoven voor gebruikt?

De WOZ waarde Eindhoven wordt gebruikt door drie overheidsorganen bij het berekenen van de belastingen;

 • De gemeente Eindhoven gebruikt de WOZ waarde voor het bepalen van de onroerendezaakbelasting (OZB)
 • De belastingdienst gebruikt de WOZ waarde voor de:
  – Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
  – Vennootschapsbelasting
  – Schenkbelasting
  – Erfbelasting
 • Waterschappen gebruikt de WOZ waarde voor de watersysteemheffing

De WOZ waarde is ook van belang bij het bepalen van de huur bij huurwoningen. Dit gebeurt vanuit de Wet WOZ. Heb je een hypotheek zonder NHG die hoger is dan 60% van de woningwaarde dan betaal je een verhoogde rente. Als de WOZ waarde stijgt, is je huis meer waard en dan kan het zijn dat je, in sommige gevallen, geen verhoogde rente meer hoeft te betalen. Daar moet je overigens wel zelf achteraan gaan want de hypotheekverstrekker zal dat niet doen.

Nadelen van een te hoge WOZ waarde

Wanneer de WOZ waarde Eindhoven te hoog is dan betaal je meer belastinggeld dan zou moeten. Daarom is het verstandig om goed na te gaan of de WOZ waarde van je woning klopt. De taxateur van de gemeente Eindhoven kan onmogelijk alle woningen in heel Eindhoven taxeren. De huizen die wel worden getaxeerd worden gebruikt als vergelijkbare woning. Op je WOZ-aanslag zie je met welke woningen je woning wordt vergeleken. Omdat geen woning gelijk is zul je hier verschillen in vinden. Verschillen die als bezwaarpunt (kunnen) dienen zijn:

·         De inhoud van de woning

·         De oppervlakte van het perceel

·         Wel of geen garage, kelder of dakkapel(len)

·         Wel of geen extra energiemaatregelen zoals isolatie of zonnepanelen

·         Achterstallig onderhoud

·         De ligging van de woning, buurt, industrie, wegen

Bezwaar WOZ gratis laten indienen

Als je het niet eens bent met de hoogte van de WOZ waarde Eindhoven kun je bezwaar (laten) maken bij de gemeente Eindhoven. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar wanneer je het laat doen door een gespecialiseerd bezwaarmakers bureau dan is de kans van slagen groter. Een gespecialiseerd bureau werkt met taxateurs en juristen die zijn gespecialiseerde in de Wet WOZ. Ze weten precies wat ze kunnen en moeten doen om te zorgen voor een gunstige uitslag bij het aantekenen van bezwaar. Bezwaar indienen via een bezwaarmakers bureau kost je als particulier helemaal niets omdat de gemeente het bureau moet betalen als het bezwaar gehonoreerd wordt. Wordt het bezwaar afgewezen dan neemt het bureau de kosten voor eigen rekening.