Wat doet een hypotheekadviseur?

Successful job interview concept. Man with beard in sunglasses smiling, bosses, coworkers, colleagues on background. Man happy hired for work in office. Coffee break with colleagues in office.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Ben jij toe aan je eerste koophuis? Dan is het tijd voor een afspraak met een hypotheekadviseur. Een hypotheek afsluiten is namelijk niet iets waar je al te lichtzinnig over moet denken. Je gaat een langdurige financiële verplichting aan en daarom zijn hier wettelijke regels aan gebonden. Een hypotheekadviseur beschikt over de expertise die nodig is om je hierbij te helpen.

Kun je de hypotheek dragen?

Iemand die graag een huis wil kopen hoopt dat hij genoeg kan lenen om zijn droomhuis te bekostigen. Eén van de taken van de hypotheekadviseur is om na te gaan of je de financiële last van de benodigde hypotheek kunt dragen. Hiervoor maakt hij een hypotheek berekening op basis van onder andere jullie:
  • bruto inkomen;
  • schulden;
  • spaargeld;
  • leeftijd;
  • verwachte loonontwikkeling;
  • en de koopprijs van het huis.
Op basis hiervan wordt de maximale hypotheek bepaald en of er nog ruimte is voor een bouwdepot.

Andere taken van een hypotheekadviseur

Behalve het bepalen van de maximale hoogte zorgt een hypotheekadviseur ook voor de administratieve afhandeling en onderhoudt hij het contact met hypotheekverstrekkers en banken. Allemaal erg handig, want voor iemand die er niet voor is opgeleid is dit vaak abracadabra.

Meerwaarde van een hypotheekadviseur

De grote meerwaarde van een hypotheekadviseur is waarschijnlijk het onafhankelijke advies. Het feit dat je een hypotheek kunt krijgen, betekent namelijk niet altijd dat het verstandig is om hem ook af te sluiten. Een hypotheek sluit je vaak af voor een lange periode en veel mensen kunnen de gevolgen hiervan niet goed inschatten. Want wat als je minder wilt gaan werken? Als je een kinderwens hebt en het dan financieel wel erg krap wordt? Of ook graag wilt gaan reizen? Kun je de hypotheek dan nog steeds opbrengen?

Verzekerd van een verantwoorde beslissing

De maximale hypotheek berekenen kun je online ook zelf doen. Wie niet financieel onderlegd is, is waarschijnlijk beter af met een hypotheekadviseur. Deze helpt je met het nemen van een verantwoorde beslissing en neemt je veel werk uit handen rondom het afsluiten van een hypotheek en geeft je eerlijk advies over de risico’s. Misschien ben je ook geïnteresseerd in ons artikel met tips voor het kopen van een huis op de huidige huizenmarkt.