LED breedstralers populair als bouwlampen

LED breedstralers worden veelvuldig toegepast als bouwlampen op bouwplaatsen, rondom het huis, op sportvelden en parkeerplaatsen. Het grote voordeel van deze lampen is dat ze maar een fractie van de energie verbruiken van ouderwetse bouwlampen. Ter vergelijking: een LED breedstraler van 10 Watt geeft evenveel licht als een ouderwetse spot van 90 Watt, 20 Watt LED vervangt 180 Watt conventioneel, 30 Watt LED komt overeen met 270 Watt conventioneel, een 50 Watt lamp vervangt 450 Watt en een breedstraler van 100 Watt geeft evenveel licht als een ouderwetse bouwlamp van 1.000 Watt. Je bespaart dus fors op het energieverbruik.

Andere voordelen van LED breedstralers als bouwlampen

Het prettige van LED breedstralers als bouwlampen is dat de kleur van het licht kan worden aangepast aan de toepassing. Populaire lichtkleuren zijn 4000K (natuurlijk licht) en 6000K (wit licht). Een andere handige feature is dat de bouwlampen worden geleverd met een sensor. Er zijn sensoren die de hoeveelheid daglicht meten. De lamp brandt dan op een sterkte die nodig is als aanvulling op het daglicht. Bewegingssensoren maken de bouwlampen geschikt als bescherming tegen indringers. Je kunt instellen hoe groot de afstand van de beweging tot aan de lamp moet zijn voordat deze aanspringt. Je kunt ook instellen hoelang de lamp moet blijven branden.

Let op de veiligheid bij breedstralers buiten

Als je LED breedstralers buiten wilt toepassen als bouwlampen moet je rekening houden met de veiligheid. Kies dan voor een type dat waterbestendig is. Dat kun je zien aan het IP cijfer. Dat geeft aan in welke mate een breedstraler stof en waterdicht is. Een lamp met de aanduiding IP65 is geschikt om buiten op te hangen. Let ook op de elektrische aansluiting. Een breedstraler heeft standaard een snoer van 25 centimeter en die moet worden verlengd. Gebruik dan een kabel met de aanduiding IP65.