Hoe kun je graszoden leggen in de herfst?

Ben jij net verhuisd of is jouw tuin toe aan een make-over? En wil jij graag graszoden leggen maar weet je niet wanneer je dit het beste kan doen? Wellicht denk je dat je het beste graszoden kan leggen in het voorjaar, echter kan dit ook heel goed in het najaar. Een gazon aanleggen in de herfst heeft zelfs vele voordelen. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

Het hele jaar

Aangezien de temperatuur daalt in de herfst, is het logisch als je denkt dat dit misschien niet het beste moment om de tuin op te knappen. Graszoden kan je bijna het hele jaar door leggen, alleen niet als er vorst aanwezig is in de bodem, als het heel veel regent of als het sneeuwt. Als de ochtenden in de herfst koud beginnen, kunnen de zoden aanhechten in de middag. In de maanden september, oktober en november kan je dus prima zoden aanleggen.

Waarom graszoden leggen in de herfst?

Het aanleggen van een gazon in de herfst heeft vele voordelen. Zo hoef je minder te sproeien aangezien het niet meer heel warm wordt en zal er meer regen vallen dan in het voorjaar. Daarnaast zal je in het voorjaar en de zomer veel tijd buiten doorbrengen, waardoor je ook sneller over het nieuw aangelegde gazon heenloopt. In de herfst zal dit een stuk minder zijn, waardoor het kan groeien zonder stukgelopen te worden. Tevens hoeft het gras in het najaar niet bemest te worden. Als je het klimaat hedendaags vergelijkt met het klimaat tientallen jaren geleden, is het een stuk warmer in de herfst. Nog meer reden dus om in de herfst een gazon aan te leggen.

Gazon in rust

Op het moment dat het gaat vriezen na het leggen van de graszoden in het najaar, gaan de zoden in rust. Het zal dus niet gebeuren dat de zoden afsterven. Het blijft in rust totdat er een temperatuur van minimaal zes graden bereikt wordt, daarna gaan de zoden weer groeien. Dit is een goed teken want het betekent dat ze goed aanhechten. Als de lente aanbreekt kan je genieten van het vers aangelegde gazon.

Zoden leggen in het voorjaar

Veel mensen zullen er niet aan denken om een gazon aan te leggen in de herfst, maar zullen het in het voorjaar doen. De voornaamste reden is dat het voorjaar een populaire periode is om een tuin aan te leggen. Als je het in die periode doet kan je er enkele weken later al volop van genieten. Je brengt ten slotte de meeste tijd in de tuin door in het voorjaar en de zomer. Als je het in het najaar legt, zal je er maanden later pas van kunnen genieten.

Leg een gazon aan in de herfst

Kortom, je kan prima een gazon aanleggen in de herfst. Het heeft zelfs enkele voordelen ten opzicht van het leggen in het voorjaar. Zo hoef je minder te sproeien, hoeft het niet bemest te worden en wordt het niet stukgelopen. Leg je het liever niet in de herfst? Je kan het hele jaar door een gazon aanleggen, mits het niet te koud is.