Het maken van een lichtplan

Hoera, je hebt een nieuwe woning! Nu is het nog zaak om niet alleen meubels, maar ook de juiste verlichting aan te schaffen. Dit doe je niet zomaar eventjes, het is verstandig om hier van tevoren een goed lichtplan voor te maken. Zo weet je precies wat voor licht je nodig gaat hebben en waar je deze gaat plaatsen. Maar hoe maak je dan een lichtplan? Je leest er hieronder meer over.

Maak een plattegrond

Allereerst is het goed om een plattegrond te maken (of erbij te pakken) van je woning. Het is ook belangrijk dat je de meubels hierin verwerkt en uiteraard de stopcontacten. 

Welke functie hebben de ruimtes?

Geef vervolgens aan wat de functie is van iedere ruimte. Je doet natuurlijk niet in iedere kamer van het huis hetzelfde. Waar eet je meestal, waar lees je en wat is je werkplek? De keuze die je maakt voor het type verlichting is uiteraard ook afhankelijk van de taak die je in de betreffende ruimte uitvoert. 

Begin met de basisverlichting

De basisverlichting is de belangrijkste verlichting, hiermee verlicht je de gehele ruimte. Dit wordt vaak gedaan door middel van hanglampen of wandlampen. Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt hebben.

Voeg sfeerverlichting toe

Ook sfeerverlichting mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hier alle kanten mee op. Niet alleen qua lichtsterkte, maar ook qua kleur. Hoe sfeervol wil je je woning hebben? Het is helemaal aan jou.

Voeg als laatst functioneel licht toe

Uiteraard heb je soms ook additioneel licht nodig, bijvoorbeeld wanneer je een boek wilt gaan lezen. Markeer ook dit type verlichting met een kleur op de plattegrond. Je kunt als je wilt ook nog accentverlichting toevoegen, bijvoorbeeld om een schilderij uit te lichten.

Uiteraard dien je nu ook nog mooie verlichting te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij LampenShopOnline. Wat dacht je van het merk It’s about RoMi? Neem gerust eens een kijkje.