Het Italiaanse Puglia

Puglia

Puglia, Apulië, is een regio in Zuidoost-Italië ten noordwesten van de hak van de Laars van Italië. Het is gelegen aan de Adriatisch eZee en de Ionische Zee. Het is de meest oostelijke regio van Italië en de hoofdstad is Bari. De regio is in Italië de voornaamste producent van olijven en er wordt erg veel wijn verbouwd, waaronder de bekende Negroamaro en Primitivo. Daarmee behoort Apulië tot de belangrijkste wijnstreken van Italië.

Puglia

Valle d’Itria

De mooiste stadjes in het binnenland van Puglia liggen in de Valle d’Itria. Dit is een uitgestrekte vallei bekend om zijn unieke trulli-huisjes. De stad Alberobello is gelegen op twee heuvels gescheiden door een rivierbedding en omgeven door uitgestrekte olijfboomgaarden. Op de oostelijke heuvel ligt het nieuwe stadsdeel en op de westelijke de oude monumentale stad. De bezienswaardigheid van Alberobello zijn de trulli. In de stad zijn ongeveer 1500 kalkstenen huisjes met kegelvormig dak bewaard gebleven. Deze staan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Bari

Bari is de hoofdstad van de regio Apulië. De stad telt ongeveer 330.000 inwoners. Het is een erg belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. In de Basiliek van Sint-Nicolaas in Bari worden de stoffelijke resten bewaard van Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra. De heilige Nicolaas is beschermheilige van de stad en zijn feest wordt elk jaar gevierd in mei. Deze basiliek is dan ook erg belangrijk voor de stad en veel mensen bezoeken deze basiliek meerdere malen om respect te laten zien.