Het installeren van een oude deur in je huis 

Het installeren van een deur in je huis is geen wiskunde. Al kan het behoorlijk moeilijk zijn als de deur die je installeert antiek of vintage is. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om oude deuren goed te installeren om de levensduur en veiligheid ervan te garanderen. Hieronder volgen enkele tips over hoe je dit kunt doen.

Metingen 

De eerste stap bij het installeren van elke deur is het verkrijgen van de juiste afmetingen van de opening en ervoor zorgen dat de deur goed past. Dit is vooral belangrijk bij oudere deuren, want deze werden vaak niet gebouwd met de standaard maten in gedachten. Meet zorgvuldig zowel de breedte als de hoogte en let ook op eventuele onregelmatigheden zoals schuine wanden of ongelijke vloeren. 

Voorbereiding 

Als je eenmaal hebt bevestigd dat je maten kloppen en dat de deur goed past, is het tijd om het bevestigen van de deur voor te bereiden. Zorg ervoor dat je al het benodigde gereedschap verzameld en het bij de hand is voordat je begint. Dit omvat een boor, een schroevendraaier, zaag, vulplaten, waterpas, hamer en beitel (voor eventueel noodzakelijke aanpassingen). Eventueel heb je ook een decoupeerzaag nodig als je oude sierlijsten of andere obstakels rond het frame van de deuropening zult moeten wegsnijden. 

Installatie 

Nu is het tijd voor het belangrijkste evenement: Het bevestigen van de oude deur! Plaats de deur in de opening en controleer of hij aan alle kanten goed aansluit. Als je hebt bevestigd dat alles er goed uitziet, zet je hem vast met de schroeven aan weerszijden van elk scharnier. Hang de deurknop of deurkruk aan één kant van het kozijn met de schroeven (kijk in de instructies van de fabrikant hoe je dit het beste kunt doen). Bevestig tenslotte een afdichtmiddel tegen weersinvloeden rond alle randen van de deur voor extra isolatie tegen koude lucht of vocht dat je huis binnendringt via kieren tussen het kozijn, de muur of de vloer.  

Het installeren van een oude deur in je huis kan een ontmoedigende taak zijn, maar wel één die met zorg en geduld dient te worden volbracht. Met bovenstaande stappen in gedachten zou je zonder al te veel moeite je vintage of antieke deuren met succes moeten kunnen installeren!

Bron: https://www.destijdsch.nl/