Heb ik last van legionella in mijn huis?

legionellapreventie

Legionella is een geslacht van verschillende soorten bacteriën, waarvan Legionella pneumophila de meest bekende is. Deze leeft graag in een vochtige omgeving zoals leidingwater en kan legionellose veroorzaken, met legionellagriep en veteranenziekte als varianten hiervan. Legionellose is een infectieziekte aan de longen en luchtwegen. De meeste mensen worden echter niet ziek van de legionellabacterie.

Ouderen, mensen die veel roken en mensen die medicijnen gebruiken die hun afweer verlagen lopen een groter risico ziek te worden van een legionellabesmetting. Bij legionellagriep, ook wel pontiackoorts genoemd, heb je geen longontsteking, maar wel griepverschijnselen zoals koorts, spierpijn en hoesten. Legionellagriep is niet gevaarlijk en kan zonder behandeling over gaan, maar contact met de huisarts is wel aan te raden.

legionellapreventie

Bij de veteranenziekte, ook wel legionairsziekte genoemd, heb je de zware vorm van legionellose te pakken. De longontsteking die zich hierbij voordoet kan licht zijn, maar ook ernstig en zelfs dodelijk. Vooral deze variant komt in de media, daar uitbraken hiervan op grote schaal kunnen plaatsvinden. Snel opkomende pijn gevolgd door longontsteking en hoge koorts zijn redenen om direct de huisarts te bellen.

Je kunt niet met Legionella besmet raken door het drinken van water, en het is ook niet besmettelijk. Je loopt de bacterie op door het inademen van kleine druppeltjes water die in de lucht vernevelen. Vooral wanneer het water een temperatuur van 30-45°C heeft, kan de bacterie flink in aantallen toenemen, en daarmee ook de besmettingskans. Ongeveer een week na besmetting treden de eerste ziekteverschijnselen op. Legionellapreventie is een adequaat middel om besmetting te voorkomen.

Legionellapreventie in huis houdt in dat de boiler op minimaal 60°C staat afgesteld. Ook is het van belang om alle warme en koude kranen minimaal wekelijks te gebruiken en bij terugkeer van vakantie alle kranen, inclusief de douche, gedurende een aantal minute goed door te spoelen. Apparaten die nevel veroorzaken zoals een tuinslang, bubbelbad en luchtbevochtigers moeten geregeld worden schoongemaakt. Vergeet ook niet de plantenspuit na ieder gebruik te legen.

Door bovenstaande tips toe te passen ben je er zeker van dat er geen Legionellabesmetting in je huis kan plaatsvinden.