Bouwen met onvoldoende materiaal

Eiken panelen op maat

In het nieuws komt het regelmatig en uitgebreid aanbod. Sinds 2021 is het tekort aan bouwmaterialen steeds verder gegroeid. Dit zorgt voor grote problemen in belangrijke sectoren als woningbouw. Het verbouwen van je woonkamer zal hierdoor een stuk duurder uitpakken en dat is iets waar niemand op zit te wachten. Veel mensen vragen zich terecht af of het aanschaffen van houten panelen, staal en andere schaarse bouwmaterialen in de toekomst nog wel mogelijk is. Dat het voorlopig een zekere uitdaging kan gaan zijn staat vast, maar wat heeft de toekomst te brengen en waardoor is dit grote probleem eigenlijk ontstaan?

Waarom is er eigenlijk een tekort?

Er zijn veel redenen voor het ontstaan van dit tekort maar simpel en kort gezegd zit het als volgt. Allereerst werd de productie van belangrijke bouwgrondstoffen in 2020 deels gestaakt door de corona crisis. Hierdoor ontstond lager aanbod in bouwmateriaal. Terwijl deze staking plaats vond gaven mensen tijdens de corona crisis hun geld uit aan bijvoorbeeld verbouwingen in plaats van vakanties of horeca. Hierdoor steeg de vraag naar bouwmaterialen terwijl het aanbod dus daalde. Daarbovenop viel de houtopbrengst in Canada sterk tegen waardoor Amerika veel europees hout inkoopt. Verder staakte China een groot deel van de staalproductie waardoor ook dat aanbod gedaald is.

Licht aan het eind van de tunnel

UIteraard is een grootschalig probleem als deze niet zomaar opgelost. Veel mensen maken zich zorgen. Toch is er geen reden tot echte paniek. Experts gaan ervanuit dat het aanbod in bouwmateriaal namelijk vanzelf weer op een oud niveau komt en de vraag naar bouwmateriaal zal dalen doordat horeca en vakanties weer toegankelijker worden. In Amerika is de grootste vraag naar europees hout inmiddels ook al voorbij waardoor er het aanbod in bouwmateriaal nog sneller op dat oude niveau terecht komt. Bovendien zijn er genoeg organisaties die momenteel bouwmaterialen zoals houten panelen volop aanbieden. Dit is dus een tijdelijke zorg met gelukkig het einde al in zicht.